Sve više građana traži reprogram kredita

Bez autora
Jun 09 2010

Veće banke u Hrvatskoj posljednjih mjeseci bilježe primjetan porast zahtjeva za reprogram ili refinanciranje postojećih kredita koje građani teže otplaćuju, najčešće zbog gubitka posla. Budući da je dopušteni minus također zaduženje na koje se često tako ne gleda, a može stvoriti dodatne probleme kod otežanog vraćanja ostalih kredita, banke su građanima ponudile, ili će uskoro ponuditi, i mogućnost da dopušteni minus s još nekim zaduženjima (kartice, gotovinski kredit) vraćaju jednim novim kreditom koji će sve objediniti. Treba reći i da reprogram kredita podrazumijeva sve promjene koje se naprave u određenom kreditu (niža kamata, moratorij, produljenje otplate), dok se refinanciranjem kredita podiže jedan novi kredit kojim se zatvaraju postojeći krediti.

Sve više građana traži reprogram kreditaVeće banke u Hrvatskoj posljednjih mjeseci bilježe primjetan porast zahtjeva za reprogram ili refinanciranje postojećih kredita koje građani teže otplaćuju, najčešće zbog gubitka posla.

Budući da je dopušteni minus također zaduženje na koje se često tako ne gleda, a može stvoriti dodatne probleme kod otežanog vraćanja ostalih kredita, banke su građanima ponudile, ili će uskoro ponuditi, i mogućnost da dopušteni minus s još nekim zaduženjima (kartice, gotovinski kredit) vraćaju jednim novim kreditom koji će sve objediniti.

Treba reći i da reprogram kredita podrazumijeva sve promjene koje se naprave u određenom kreditu (niža kamata, moratorij, produljenje otplate), dok se refinanciranjem kredita podiže jedan novi kredit kojim se zatvaraju postojeći krediti.

U Erste banci kažu da su kod njih pogodnosti reprograma kredita namijenjene trudnicama i rodiljama, osobama koje izgube radni odnos te svim korisnicima gotovinskih, poljoprivrednih, turističkih i potrošačkih kredita, a koji su klijenti banke. Isto tako, klijenti drugih banaka mogu zatvoriti svoje postojeće obveze novim kreditom u Erste banci. Ponudili su i paket »Iz minusa u plus« kojim je moguće podmiriti više ranijih dugovanja te imati samo jedno kreditno opterećenje mjesečno.

Reprograme kredita u toj banci do kraja travnja iskoristila su 354 klijenta banke, a većina se odnosi na trudnice i rodilje.

Privredna banka Zagreb (PBZ) klijentima s problemima u vraćanju kredita nudi mogućnost kojom se krediti korisnika i članova uže obitelji u banci i PBZ Cardu te dopuštena prekoračenja po tekućim računima mogu objediniti u novi kredit na dulji rok i s manjim anuitetom.

Isto tako, i za klijente koji su u međuvremenu ostali bez posla i prijavljeni su na Zavodu za zapošljavanje nude reprogram kredita uz poček početka otplate na rok od šest do 12 mjeseci.

Zagrebačka banka klijentima s problemima u otplati kredita nudi reprograme koji predstavljaju promjenu ugovorenih uvjeta, roka i načina otplate postojećeg kredita. Kod takozvanih kredita bez instrumenata osiguranja u Zabi je moguće realizirati novi gotovinski kredit kojim se objedinjuju postojeća dospjela zaduženja.

Primjerice, klijent koji otplaćuje nekoliko gotovinskih kredita i koristi prekoračenje po tekućem računu može zatražiti da mu se odobri novi gotovinski kredit kojim će otplatiti postojeće gotovinske kredite i dug po tekućem računu.

Na taj način, uz jednokratnu naknadu od 300 kuna, klijent dobiva jednostavniju mogućnost otplate i povoljniju kamatu na ukupni dug, ističu u Zabi.

Za sve mogućnosti reprograma i refinanciranja postoji pojačan interes klijenata, zaključuju u Zabi.

Raiffeisen banka nudi i ugovaranje moratorija (mirovanje otplate određen broj mjeseci), produljenja roka trajanja kredita koje rezultira smanjenjem mjesečne rate te reprogram duga po tekućem računu odobravanjem kredita s jednakim mjesečnim anuitetima. Napominju da je i kod njih posljednjih godinu dana zabilježen povećan broj zahtjeva za reprogram kredita.

U Splitskoj banci restrukturiranje i refinanciranje kredita nude samo svojim klijentima, a iznimno i za dugovanja drugim bankama. Ove godine imali su oko 700 zahtjeva za reprogram, a najveći interes je za dugovanja po tekućem računu i revolvingu.

U Hypo banci bilježe primjetan porast zanimanja za reprograme u odnosu na prošlu godinu. Napominju da pripremaju model objedinjavanja dugovanja po kreditnim karticama, dopuštenom prekoračenju po tekućem ili žiro-računu te gotovinskim kreditima.

U većim bankama u Hrvatskoj poručuju građanima, koji se zbog, na primjer, gubitka posla nađu u problemima s vraćanjem kredita, da se svakako jave svojoj banci i zatraže mogućnost reprograma ili refinanciranja kredita. Na taj način izbjeći će probleme koji mogu nastati zbog neredovitog vraćanja kreditnih obveza, kao što su opomene i u krajnjem slučaju ovrhe.

Plaća se kamata ili jednokratna naknada

Za klijentice i klijente koji koriste paket račun, a izgubili su posao ili su na rodiljnom dopusti, razmatra se mogućnost stavljanja kredita u mirovanje. Moratorij se odobrava na šest mjeseci, što znači da kredit ulazi u razdoblje u kojem klijent može izabrati plaćanje redovne kamate ili plaćanje jednokratne naknade koju je moguće pripisati glavnom dugu.

Dospijeće rate uskladiti s isplatom plaće

Vezano za pitanje datuma dospijeća rate, u PBZ-u građanima savjetuju da kod ugovaranja kredita datum dospijeća rate kredita usklade s datumom isplate plaće, a ako naknadno dođe do velikog pomaka u isplati plaće, može se zatražiti izmjena ugovorenog datuma dospijeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik